Wat is oedeemtherapie?

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

Wat is oedeem eigenlijk?
Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het weefsel tussen de cellen van het lichaam. Dit oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht. Er bestaan een aantal vormen van oedeem waarbij er een onderscheid gemaakt wordt tussen een aangeboren vorm, die soms erfelijk is, maar ook vormen die ontstaan door beschadiging van buitenaf, maar ook door verstoring in werking van bloedvaten of aanmaak van vetcellen.
Ook kan oedeem ontstaan door gebruik van bepaalde medicatie of bij aandoeningen zoals reumatoïde artritis.

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen.

De oedeemtherapeut maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst hij vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen. 

Oedeem_01

GRAAG MEER INFORMATIE OF EEN PERSOONLIJKE ANALYSE?

Stel hiernaast direct een vraag of vul ons uitgebreidere contactformulier in om met ons in contact te komen. Uiteraard kunt u ons ook telefonisch bereiken op 046 457 00 60

* Verplichte velden